Jeśli zastanawiasz się jaka zupa przy biegunce u dzieci będzie odpowiednia to marchwianka sprawdzi się idealnie. Marchwianka to bardzo popularna i prosta w wykonaniu zupa, która od lat uznawana jest za lekarstwo na biegunkę i bóle brzucha. Przepis na marchwiankę jest banalnie prosty a wymyślił go na początku XX wieku austriacki lekarz pediatra Ernest Moro.
Marchwianka na biegunkę – mit czy pomoc?
Późniejsze badania jakie prowadzono nad właściwościami zupy wykazały, że oligosacharydy znajdujące się w zupie marchewkowej zapobiegały przywieraniu bakterii do ścian jelita, co przyczyniało się do powstrzymywania biegunki. Zupa ta doskonale sprawdzi się zarówno u dorosłych, dzieci jak i niemowląt. Istotne jest również, że jest to bardzo tania zupa, która stanowi doskonałą alternatywę dla drogich leków z apteki.
Marchwianka z ryżem na biegunkę – przepis
Marchwianka należy do bardzo łatwych w przygotowaniu zup, każdy może przyrządzić ją samodzielnie w domu. Do jej sporządzenia potrzeba tylko czterech składników: marchwi, wody, soli i ryżu. Ważne jest aby marchewka była z dobrego źródła, najlepiej z uprawy ekologicznej.
Marchewkę trzeba umyć, obrać i pokroić w plasterki a następnie zalać 1 litrem wody. Posolić do smaku i dodać trochę ryżu. Tak przygotowaną zupę trzeba gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut do miękkości. Po ugotowaniu zupę należy zmiksować i dodać do niej odrobinę masła, aby była bardziej pożywna.
Ryżankę można spożywać do woli ale przy dolegliwościach jelitowych i biegunce minimum dwa, trzy razy dziennie. Małym dzieciom zupkę trzeba podawać po trochu łyżeczką z miseczki, a niemowlakom można taką zupkę podać nawet za pomocą butelki ze smoczkiem o szerokim otworze. Do przygotowania zupy można też użyć gotowego przecieru marchewkowego dla niemowląt. Marchwiankę należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
Czy marchwianka na biegunkę działa?
Ta zupa marchewkowa na jelita posiada szereg właściwości, dzięki czemu od lat niezmiennie cieszy się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród młodych mam. Marchwianka zapobiega odwodnieniu, o które podczas biegunki nie trudno, ponadto jest lekkostrawna i bardzo bogata w różne składniki odżywcze.
Gotowana marchewka na biegunkę dzięki zawartości pektyn działa łagodząco na błonę śluzową jelit oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu. Korzeń marchwi zawiera w swoim składzie między innymi odżywcze węglowodany (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A α- i β-karoten, olejek lotny, liczne witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź, cynk oraz fosfor. Sole mineralne zawarte w przecierze z marchwi uzupełniają te, które dziecko traci w trakcie biegunki, dlatego marchwianka dla dziecka to idealne rozwiązanie przy dolegliwościach brzuszka.
Dobrze jest dodać do zupy sól himalajską, która ma wyjątkowo dużo mikroelementów niezbędnych do poprawnego działania gospodarki wodno – elektrolitowej organizmu. Nie bez znaczenia jest też dodawanie ryżu do zupy. Ryż chłonie wodę i działa łagodząco na przewód pokarmowy.
pomaga…