Nie wyobrażamy już sobie gospodarstwa domowego bez lodówki czy zamrażarki. Kiedy więc się zepsuje, może to być spory problem. Awarie lodówki mogą być tylko pozorne, niektóre rzeczy są w zasadzie powszechne i w domowych warunkach można sobie z nimi poradzić samemu.
Większość z nich wymaga jednak interwencji profesjonalisty. Z drugiej strony nie zaszkodzi, jeśli będziesz potrafił zdiagnozować problem i oszacować, kiedy naprawa lodówki nie leży w Twoich możliwościach. Jakie są najczęstsze usterki lodówek i zamrażarek, jak je rozpoznać i rozwiązać, odpowiemy na to w poniższym artykule.
Awaryjność lodówek – zanim wezwiesz fachowca
Są chwile, kiedy Twoja lodówka lub zamrażarka zaczyna zachowywać się nietypowo. Zmienia się zwykły cichy warkot, na dnie lodówki pojawia się woda lub lód, jedzenie, które do niej wkładamy, nie jest wystarczająco schłodzone, psuje się i pleśnieje. Dobrą wiadomością może być to, że większość z tych problemów jest dość łatwa do rozwiązania i rzadko, choć oczywiście może się zdarzyć, wskazuje na naprawdę poważny problem. Najczęściej spotykane są następujące problemy:
Lodówka wydaje dziwne dźwięki
Od czasu do czasu możesz usłyszeć dziwne odgłosy dochodzące z lodówki, takie jak brzęczenie, trzaskanie czy popiskiwanie. Nie ma powodu do obaw, gdyż jest to efekt uboczny rozszerzalności cieplnej materiałów. Zimno powoduje, że materiały kurczą się, a to może powodować nietypowe dźwięki. Najczęściej jest to spowodowane metalową obudową lodówki lub np. przechowywanymi w niej metalowymi garnkami.
Jeśli masz wrażenie, że lodówka bulgocze lub wydaje się odpoczywać, to też jest w porządku. Te dziwne odgłosy są spowodowane ruchem gazów chłodzących, które zamieniają się w ciecz wewnątrz układu chłodniczego.
Szron w lodówce
Jeśli twoja lodówka jest wyposażona w technologię zapobiegającą szronieniu (tzw. lodówki No Frost) nie powinna pozostawać warstwa lodu na ściankach lodówki. Jeśli tak się dzieje, być może popełniasz drobne błędy w użytkowaniu. Szron jest powodowany przez zwiększoną kondensację pary wodnej. Może się tak stać, jeśli zbyt często otwierasz lodówkę, wkładasz do niej gorące jedzenie itp. Aby zapobiec kondensacji, umieszczaj żywność taką jak owoce, warzywa czy mięso w szufladzie, w której kontrolowana jest wilgotność (szukaj HydroSafe lub BioFresh w lodówkach).
Jeśli ta zmiana nawyków nie pomaga i lodówka nadal zamarza, możliwe, że uszczelka jest zużyta. Wymiana powinna być oferowana przez producenta twojego modelu i możesz ją łatwo wymienić samodzielnie, bez wzywania profesjonalisty.
Lodówka przecieka
Przyczyną powstawania wody na podłodze lodówki jest najczęściej skondensowana wilgoć. Powyżej opisaliśmy już przyczyny tego zjawiska w przypadku szronu, ale woda na dnie lodówki może wskazywać, że otwór, przez który kondensat opuszcza lodówkę został zablokowany (dotyczy to lodówek z technologią No Frost). Jeśli tak się stanie, po prostu przebij zatkany otwór, np. drutem.
Kiedy bez fachowca się nie obejdzie?
W poniższych przypadkach konieczna może być porada specjalisty lub wręcz – naprawa lodówki.
Lodówka nie chłodzi
Jeśli twoja lodówka nie chłodzi po podłączeniu do prądu, daj jej trochę czasu na dostosowanie się. Po kilku minutach powinien ruszyć. Jeśli nadal nie działa, możliwe, że nie płynie do niego prąd. Sprawdź, czy jest włączony, a jeśli nie to być może przewód zasilający został uszkodzony. Jeśli wygląda dobrze – czas wezwać serwisanta. Tylko on może określić prawdziwą przyczynę problemu.
Lodówka pracuje ale nie chłodzi
Jeśli czujesz, że lodówka się nie wyłącza, że jej kompresor wciąż pracuje, a jednocześnie wnętrze nie zamarza, to najprawdopodobniej wina leży w samym układzie chłodniczym. Najczęściej jest to wyciek czynnika chłodniczego. Lodówka nie może osiągnąć żądanej temperatury, a termostat nie wyłącza kompresora. Ta usterka jest zdecydowanie powodem do wezwania służby.
Dodaj komentarz